Cami Halısı ve Yün Halılar Hakkında Bilgi Bloğu

12 Eylül 2011 Pazartesi

Cami Halısı Motif ve Özellikleri

 Hayvansal motifler:
Osmanlı dokuma sanatında hayvan figürlerine çok rastlanmasa da 16. yy.' a kadar gelen kullanım, 16. yy.' dan sonra nebati motiflerin içerisinde tekrar stilize edilerek kullanılmaya başlanmışt ır. 16. yy.' ın ikinci yarısından sonra tavus tüyü motifi diğer motiflerle harmanlanmış olarak, oval madalyon sistemi içinde naturalist çiçeklerle kullanılmış ve bu sistem en çok seraser kumaşlarda görülmüştür.
"Türk süsleme üslupları arasında anlaşılması ve yapılması en zor fakat çok güzel ve etkili olanıdır. Rumiler batı dünyasında yanlış olarak "Arabesk" adı ile bilinirler. İran'da ise bu motif "Eslimin" adı ile tanınıyor. Rumilerle ilgili muhtelif yorumlar yapılmış, çiçeklere, Palmetlere, Lotus çiçeğine, yapraklara hatta kabukları açmış bezelyeye bile benzetilmiş. Sanat tarihinde Rumi adıyla geçen bu motif türü, yanlış olarak Rum işi diye anlamlaştırılmıştır. Bu kelimenin doğrusu "romi" dir. Roma İmparatorluğu İstanbul ve Anadolu'da egemenlik sürmüştür. Bu nedenle Anadolu'ya "Romeli" (Rumeli) ve Romalılardan Anadolu'yu alıp yerleşen Anadolu Selçuklularına da "Rom" (Rum) Selçukluları denmiştir. Selçukluların en çok kullandıkları bu motif türüne "Romi" Rumi - Romali işi adı, gerçekte Selçuklu işi anlamında verilmiştir. Rumilere "Selçuki" de denebilir."
16. yy.' a kadar rumi üslubu ile yapılmış desenlerin çoğunda hayvansal öğeler belirgin olsa da daha sonraları çiçek dalları ve rumi yolları birleştirilip hep ayn ı kanatlarda dolaştırılmış ama asla birbirinin yollarına karıştırılmamışlardır. Rumi motifi kendi içinde sade, çift, üç kanat, rumi içinde rumi, süslü, kıvrımlı, sarılma rumi gibi isimlerle adlandırılmaktadır.
Bulutlar:                                                                                                
Bulut motifi Osmanlı dokuma desenleri arasında önemli bir yer tutar. Türklerin kainat ile ilgili öğelerle alakadar olmaları ve ayrıca bulutların sürekli hareket halinde olup şekil değiştirmelerinden etkilenen sanatkarların bulut motifini çok kullanmışlardır. Sanatçılara büyük ilham kaynağı olan bulutlar zaman içinde üsluplaşmalara da yol açmıştır. Bulut motifleri içinde çok kullanılan bir tarz olan çin bulutu da, adından da anlaşılacağı üzere çin kökenli bir motif olup saray sanatkarlar ı elinde üsluplaştırılıp kumaşların yanı sıra çinilerde ve diğer süsleme sanatlarında sıklıkla kullanılmıştır.

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]



<< Ana Sayfa