Cami Halısı ve Yün Halılar Hakkında Bilgi Bloğu

30 Ekim 2011 Pazar

Halı ve Sandalye Deseni




Desen numarası 1A olarak üretilen döşemelik kumaş Dolmabahçe Sarayında 29 numaralı Oda'da kullanılmışt ır. Koyu mavi zeminde kırmızı, pastel mavi ve yeş il renk uygulanmış, desen özelliği olarak da mavi zemin üzerinde dalların sağa ve sola eğik durumundadır. Dalların içinde de çiçeklerle bezeli motifler oluşturulmuştur.

Etiketler: , , ,

28 Ekim 2011 Cuma

Sandalye ve Halı Desenleri


Desen numarası 1007 olarak üretilen kumaş; Dolmabahçe Sarayı 39 no' lu Salon'da döşemelik olarak kullanılmıştır. Kırmızı ve beyaz zeminde krem rengi desenli, bordo ve beyaz zeminde krem rengi desenli renkleri bulunmaktadır. Desenin koyu renk ve beyaz eşit genişlikte çizgilidir. Beyaz çizgilerin üstünde krem renkte balıksırtı desenli üçer çizgi vardır

Etiketler: , , , ,

26 Ekim 2011 Çarşamba

Halı Fabrikası Ürünleri 5




• Küçüksu kasrı 2 ve 4 numaralı odalarda döşemelik, Yıldız- Şale Köşkünde 20 Numaralı Odada döşemelik olarak kullanılmış olan kumaşlar sarı, krem ve eflatun renkte desenlilerdir. Sarı ve krem renkte eşit genişlikte çizgili, krem rengi çizgilerin üstü geometrik düzende eflatun desenli özelliğindedir.

Etiketler: , ,

24 Ekim 2011 Pazartesi

Pembe Salonda Kullanılan Desenler





Resim 15: Dolmabahçe Sarayı Zülvecheyn Salonu
• Desen numarası 1000 olarak üretilen kumaş; Dolmabahçe Sarayı 39 numaralı Salon'da ve 120 numaralı Oda'da döşemelik, 106 numaralı Salon'da perdelik olarak kullanılan kumaşların renk özellikleri kırmızı ve beyaz zeminde sarı, yeşil, kırmızı, somon rengi desenli, Kırmızı ve beyaz zeminde kırmızı, yeşil, mavi desenli olarak kullanılmıştır. Desenler ise kırmızı ve beyaz, eşit arlıkta çizgili, beyaz çizgiler yatayda üçerli gruplar oluşturacak şekilde yeşil yapraklı küçük minelerle silme desenlidir

Etiketler: , , , ,

22 Ekim 2011 Cumartesi

Osmanlıda Halı Deseni


Beylerbeyi Sarayı 11 Numaralı Oda'da perdelik olarak kullanılmış kumaş krem rengi zeminde bordo, koyu yeşil, mavi desenlidir. Desen dikey çizgili kumaşın çizgileri arasında birbirini keserek dolaşan ince kıvrımlı hatlar üzerinde şal desen karakteristiği badem motiflerinden olu şmaktadır.

Etiketler: , , ,

20 Ekim 2011 Perşembe

Çok Güzel Bir Desen ve Kullanıldığı Yer



Merhabalar,
Bu yazımızda sizler için bu deseni ve nerede kullanıldığını göstermem gerekiyor. Çünkü ben böyle istediğim için göstermem gerekiyor. Herhangi bir zorlama veya etkisi yoktur.


Etiketler: ,

18 Ekim 2011 Salı

Hereke 302 Halı Deseni ve Nerede Kullanıldığı


Desen numarası 302 olarak üretilen kuma ş; Dolmabahçe Sarayı 27 numaralı Oda'da döşemelik
ve perdelik, 175 numaralı Oda'da döşemelik olarak kullanılmıştır.
Kumaşın renk özelliği kırmızı-lacivert-beyaz zeminde açık mavi desenlidir. Desen özelliği ise, açık ve koyu renkte eşit genişlikte çizgili olan kumaşın açık renk bölümlerinde birbirini keserek ilerleyen iki kıvrımlı dal arasında kalan boşluklara yerleştirilmiş çiçek motiflerinden oluşmaktadır.

Etiketler: , ,

16 Ekim 2011 Pazar

Hereke Perde Desenleri



Desen numarası 301 olarak üretilen kumaş; Dolmabahçe Sarayı 84 numaralı Oda'da döşemelik ve perdelik, 24, 169 ve 215 numaralı Odalarda döşemelik, Aynalıkavak Kasrı 3 numaralı Oda'da döşemelik ve perdelik olarak kullanılmış. Kumaşın renk özelliği kiremit rengi ve krem rengi üstüne bej desenlidir. Desenin iki renkte eşit genişlikte çizgili ve açık renk çizgiler üstünde kıvrılarak ilerleyen dal üzerinde sağlı sollu çiçek salkımlarıyla desenlidir.

Etiketler: ,

14 Ekim 2011 Cuma

Halı Fabrikası Ürünleri 4






Minder yüzü olarak kullanılmış olan kumaş krem rengi zeminde yeşil, sarı, mor, mavi ve kırmızı renklidir. Kumaş ince çizgili krem kısımlarının içerisinde kırmızı ile küçük yaprak desenlidir. Ayrıca üretilmesi düşünülen kumaşlar arasındadır.

Etiketler: , , ,

12 Ekim 2011 Çarşamba

Halı Fabrikası Ürünleri 3



Desen  numarası  207 olarak üretilen kumaş; Dolmabahçe  Sarayı  5 numaralı  Oda’da perdelik  olarak kullanılmış  olup  renk olarak kırmızı zeminde  krem  rengi ve  sarı  esenlidir. Desenin kırmızı  ve krem  rengi eşit genişlikte  çizgili, krem  rengi  çizgilerin üstleri  girift  eçmeli bir su ile desenlidir.

Etiketler: , , ,

10 Ekim 2011 Pazartesi

Hereke Halı Fabrikası Ürünleri 2





Kumaş; Dolmabahçe Sarayı 186 ve 223 numaralı Odalarda döşemelik olarak kullanılmıştır. Renk özelliği kırmızı-bej-beyaz zeminde tayf renkleriyle desenli, sarı-beyaz zeminde tayf renkleriyle desenli olup desen özelliği ise ince kırmızı-bej ve geniş beyaz çizgili kumaştır. Desen beyaz çizgiler üzerinde tayf renkleriyle gül ve yapraklardan oluşan çelenklerin birbiri ardına sıralamasıyla oluşturulmuştur. m 8: Beylerbeyi Sarayı

Etiketler: , , , ,

8 Ekim 2011 Cumartesi

Ürünlerin Tanıtımı 1







Desen numarası 100 olarak üretilen kumaş; Dolmabahçe Sarayı 15 numaralı Odada döşemelik ve perdelik, 174 ve 220 numaralı odalarda döşemelik, 163 numaralı Salonda perdelik olarak kullanılan kuma şın kırmızı- beyaz zeminde tayf renklerinde desenli, mavi, sarı, beyaz zeminde kırmızı desenli, mavi- beyaz zeminde eflatun desenli, filizi yeşil-beyaz zeminde bej desenli uygulamaları bulunmaktadır. Kumaş, beyaz ve ikinci bir renkte eşit genişlikte çizgilidir. Beyaz çizgiler "S" kıvrımlarla ilerleyen bir dal üstüne sağlı sollu yerleştirilmiş gül ve yapraklar yer almaktadır.

Etiketler: , , ,

6 Ekim 2011 Perşembe

HEREKE FABRİKASI İPEKLİ HALI DOKUMALARININ MİLLİ SARAYLARDA KULLANIMLARI


Milli Saraylar adı altındaki saray, köşk ve kasırlardaki geçmişin izlerini vurgulayan en önemli etmen Hereke dokumaları olmaktadır. Bu yapıların döşemelik ve perdelerin tamamına yakını Hereke dokumalarıdır. Perdelerde bu kumaşlara uygun düz atlaslar ve kadifeler kullanılmıştır. İşlemeler ve aplikelerle bezenmiş, şeritler,perde bağları ve ponponlarla zenginleştirilmiştir.
Milli Saraylardaki mobilyaların bir çoğu Avrupa'dan alınmış bunların kumaşlar ı eskidiğinde her zaman Hereke kumaşlarıyla yenilenmiş, Cumhuriyet döneminde de değiştirme işlemi mevcut Hereke kumaşlarının kullanımıyla yapılmıştır.
"Özel olarak saray için tasarlanan ve dokunan Hereke kumaşları özel mekanlarda değerlendirilmiştir. Dolmabahçe Sarayı 'nın Selamlık girişinden itibaren tüm mekanlarında Hereke ürünleri yerdeki halılardan başlayıp, mobilya döşemesindeki ipekli kumaştan drapeli perdelerle tavana kadar uzanan vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmaktadır.
Önceleri, yalnızca Dolmabahçe Sarayı için özel olarak tasarlanmış ipekli kumaşları üreten Hereke Fabrikası'nın ürünleri ilerleyen yıllarda yapılan saray yapılarında da özgün yerlerini bulmuşlardır. Milli Saraylar bünyesindeki en eski tarihli yapı olan Aynalıkavak Kasrı, Sultan Abdülmecid döneminden Ihlamur Kasırları, Küçüksu Kasrı, Sultan Abdülaziz döneminde yapılan Beylerbeyi Sarayı, Maslak Kasırları, Sultan Abdülhamid döneminde yapılan Yıldız Sarayı gibi Osmanlı sultanlarının mülklerinde seçkin Hereke halılarının yanı sıra, gerek mobilya döşemesinde gerek perdelerde Hereke dokumalarına yer verilmiştir.
Dolmabahçe Sarayı 'nda olduğu gibi bugün Milli Saraylar bünyesinde bulunan tüm bu yapılarda dikkati çeken nokta pek çok önemli mekanda mobilya döşemesi ve perdenin bir örnek kumaştan yapılarak görsel bir bütünlük sağlanmış olmasıdır. Mekanların değerleri seçilen kumaşların rengiyle de vurgulanmıştır. Örneğin, Dolmabahçe Sarayı'nın büyük kabul salonları hem Selamlık 'ta hem de Harem-i Hümayun 'da protokol rengi olan kırmızının adıyla "Kırmızı Salon " olarak anılırlar. Mekana adını veren kırmızı renk ise, değerli Hereke dokumalarıyla sağlanmıştır. "Sarayımızı donatan bir Fabrika-i Hümayun Milli Saraylarda Hereke dokumaları perdelik ve döşemeliklerin yanı sıra değişik kullanımlarda karşımıza çıkmaktadır. Dolmabahçe Sarayında çok sayıdaki yer minderinde ve yine 73 ve 110 numaralı yatak odalarında mavi zeminde gümüş klaptanla desenli ve süsleme örnekler arasında 1025 desen numaralı kumaşta kullanılan desenlerin yer aldığı 2 adet yatak örtüsü bulunmaktadır. Ayrıca duvar kaplama malzemesi olarak yine Dolmabahçe
Sarayı'nda 62 numaralı odada mobilya ve perdesinde kullanılan kumaş duvar kaplaması olarak 1025 numaralı kumaşla kaplanmışt ır. Bu kumaş duvar kaplaması günümüzde de ilk günkü orijinal haliyle bulunmaktadır. Bu kumaşta gümüş klaptanlar kullanılmıştır.

Resim 5: Dolmabahçe Sarayı Valide Sultan Kabul Odası           Desen 1: 1025 nolu desen
Hereke kumaşları Milli Saraylara kimlik kazandıran en önemli unsurlardan birisi olmuştur. Günümüzde de bu işlevi devam ettirmektedir. "Cumhuriyet'in ilanından sonra 3 mart 1924 tarihli yasa ile Osmanlı sultanlarına ait mülkün bir kısmı milletin malı olarak korunmak üzere Milli Saraylar başlığı altında TBMM Başkanlığı 'na bağlanmıştır. Günümüzde Milli Saraylar Daire Başkanlığı idaresinde bulunan yapılar Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız-Şale, Ihlamur Kasırları, Maslak Kasırları, Aynalıkavak Kasrı, Küçüksu Kasrı, Yalova Atatürk Köşkü ve Florya Atatürk Deniz Köşkü 'dür. Bu yapılar içerisinde bulunan her türlü eşya ile birlikte Milli Saraylar idaresine verilmiştir. Bu saraylarda bulunan her türlü obje Milli Saraylar Koleksiyonu'nun bir parçası olarak ele alınmaktadır. 1984 yılında Müze-Saray olarak tescil edilen Milli Saraylar yapıları bir dönemin yaşam biçiminin ve kültürünün yaşayan mirası olarak ziyarete açılmıştır. "
Başbakanlık Özelleştirme Yüksek kurulunun 14.06.1995 tarihli ve 95/45 sayılı kararıyla milli saraylar bünyesine katılmış olan Hereke Fabrikası kurulduğu yıllardaki teknolojisiyle Milli Saraylar yapıları için ipekli dokumaları üretmeye
devam etmektedir. Üretimi durmu ş olan kumaşlar ise yavaş yavaş yeniden hayata kazandırılmaya başlanmıştır.



Etiketler: , ,

4 Ekim 2011 Salı

Hereke Kumaşlarının Desen ve Renk Özellikleri


19. yy. Osmanlı Saray mobilyaları Avrupa kökenli olup farklı üslup özellikleri göstermektedir. Dolmabahçe Sarayı'ndaki mobilyaların bir kısmı sarayın yapımı sırasında hazırlanırken, bir kısmı Avrupa'nın değişik ülkeleriyle, Çin, Hindistan ve Mısır gibi ülkelerden gelmiştir. Ayrıca bu saraylar için batılı ülkelerden mobilya satın alınırken Yıldız Sarayı'nda bulunan marangoz atölyeleri Tamirhane-i Hümayun'da mobilyalar üretilmiştir.
Bu saraylarda batılı tarzda mobilyalar kullanılırken bu mobilyaların ve perdelerin tamamına yakını Hereke Fabrikasında dokutturulmuştur. Bundan dolayı batılı anlayışla yapılmış sarayın tefrişinde batılı etkili tasarımlar kadar, geleneksel Türk desenlerinden etkilenerek hazırlanmış kumaşlarda görülmektedir.
Hereke ipekli dokumalarına bakıldığında tasarımı açısından çok çeşitlilik söz konusudur; bundan dolayı genel olarak belirgin bir Hereke desen üslubundan bahsedilemez. Ancak genel olarak incelendiğinde batılı etkili tasarımların etkili olduğu göze çarpmaktadır. "Hereke Fabrikası'nın ilk kurulduğu yıllardan itibaren desen tasarımlarında Batılı sanatkarların çalıştırıldığı kaynaklarda görülmektedir. Hereke Fabrikası Çizim Arşivi'nde yaptığımız çalışma sırasında orijinal desen çizimlerinin arka yüzlerinde çoğu Fransızca olmak üzere Latin alfabesiyle yazılmış notlara ve tarihlere rastladık. Bu notlar desen tasarımı için çalıştırılan kişilerin batılı sanatkarlar olduğunun bir göstergesi olarak dikkate alınabilir."Bu batı etkisinin en büyük nedeni olarak da bu batılı sanatkarları gösterebiliriz.
"Hereke kumaşlarında Batı ile Osmanlı sanatının bir yorumu batılılaştırmanın getirdiği gözle görülür bir değişim vardır. Batı anlayışlı bir saray olan Dolmabahçe Sarayı'nın tefrişinde kullanılan Hereke kumaşlarının bu anlayışta olması yadsınamaz. Hereke kumaşlarında belirgin desen karakterinden söz edilemese de Klasik Osmanlı kuma şlarına paralel bir çizginin devamı olan doğu etkili kumaşların, Rokoko, Art Nouveau, Neo- Klasik akımlar ile yeniden yorumlanmış çiçek demetleri ve kompozisyonlar ile süslü kumaşların ve Fransız Lyon desenlerini hatırlatan Batı etkili kumaşların varlığından söz edilebilir."
"Doğu etkili kumaşlar incelendiğinde 18. yy.' ın ikinci yarısından sonra dokunan çözgüsü ve atkısı ipek ve boyuna yollu olan Selimiye kumaşlarıyla benzerlikler gösteren yollu kumaşları görebiliriz. "Hereke Kumaş Katalo ğu'n da ki numaralarına göre desen no: 100, 103, 207, 301, 302, 904, 1000, 1001, 1007, 703 numaralı, halen üretimde olan ve üretilmesi düşünülen 250 desen numaralı kumaşlar bu gelenekle yorumlanmıştır. Bu kuma şlarda yoğun olarak kırmızı ve sarı renkler kullanılmış, 100 ve 103 desen numaralı olan kumaşlar ise tayf renkleriyle düzenlenmiştir."
Ayrıca Osmanlı tarzı desenlerde geometrik formlarda Rumiler veya stilize edilmiş bitki motifleri yer alan 308, 356, 379 numaralı desenler, içleri rumi palmet motifleriyle şemselerden olu şan 1023 numaralı desen, kaftanlık kumaş olarak adlandırılan 1 numaralı desen, zemininde rumi ve palmet vazolar bulunan 76 numaralı desen, oval madalyonlar içinde yer alan çin bulutlarından oluşan 81 numaralı desen, beş köşeli yıldız motiflerinden olu şan 371 numaralı desenleri sayabiliriz.
"Yaşama ve sanata dair batı toplumlarına hakim genel beğeni, batılılaşmanın da etkisiyle Osmanlıyı da etkilemiş ve sarayın yönlendirilmesi ile Hereke kuma şlarına da yansıyarak, batı sanat akımlarını içeren kumaşların koleksiyonun büyük bir bölümünü oluşturması sağlanmıştır. 57/911 numaralı desende olduğu gibi145 numaralı desende Rokoko kıvrımlı kartuşlar içerisinde çiçek buketleri görülür. Hereke kuma şları arasında tek figürlü desenli kumaş olan 952 numaralı desende ise Barok etkileri gözlemlenir. Diğer yandan soyut bitkisel sarmaçlı biçimleri el sanatlarına sokan Art Nouveau üslubuna örnek olarak desen no 847 ve 924 verilebilir."
Fransız etkili ve Lyon kumaşlarına benzerlik gösteren 70 numaralı desen de batı etkili kumaşlar arasındadır. Batı etkili desenler , koleksiyonun büyük bir bölümünü meydana getirmekte, buna karşın özgün yorumu ve ifade zeminindeki Osmanlı etkileri ile Hereke kumaşının kendine has üslubunu oluşturmaktadır.
"Desenlerde bir başka bakış açısı da kumaşların mekanların kullanım amacı da göz önünde alınarak duvar ve tavan süslemeleri ile mobilya ve halılarla bütünlük oluşturacak şekilde tasarlandığı, bir bakıma kullanılacağı mekana göre şekillendiğidir. Nitekim Sultan II. Abdülhamid' in Yıldız Sarayı'nda ikamet etmesi ve Yıldız Sarayı için saray ressamları tarafından çizilen desenler, Hereke' de dokunarak saray mefruşatı bu kumaşlarla yenilenmiştir. 371 numaralı desen bu yeni tefriş için dokunmu ş yeni kumaşlardan biri olmalıdır. Ayrıca 89, 114 ve 1157 desen numaralı kumaşlarda da Beylerbeyi Sarayı tavan eteklerinde ve duvar panolarında görülen tezyinatlardaki motifleri hatırlatan süsleme unsurları kullanılmıştır. Doğu ve batının harmanlanarak Osmanlı motiflerinin batı karakteri de katılarak yeniden yorumlandığı bu saray üslubunda duvarlarda olduğu gibi kumaşlarda da Osmanlı süsleme unsuru olan geçmeli kompozisyonlar zarifliğini ve anlatım gücünü kaybetmeden korumuş rumi motifler Barok üslupla harmanlanmışt ır."
Hereke kumaşlarının renk özellikleri incelendiğinde geçmişte de olduğu gibi en çok kullanılan rengin kırmızı olduğu görülmektedir. "Gerek günümüzdeki mevcutlar gerek eski kataloglarda yer alan parça kuma şlar incelendiğinde Hereke kumaşlarında hemen her rengin kullanıldığı görülmektedir. Genelde en çok tercih edildiğini gözlemlediğimiz renk düzeni kırmızı zeminde krem rengi, sarı, bej rengi tonlarında ikinci bir rengin kullanılmış olmasıdır. Kumaşların büyük bir kısmı iki renklidir. Kontrast yaratıp deseni zeminden ayıran renk düzenlerinin yanı sıra birbirine yakın pastel tonların kullanıldığı örneklerde vardır."
Siyah renk Hereke kumaşlarında hiç kullanılmamakla birlikte 904 numaralı desende şal deseninde kontur olarak tek desende görülmektedir. Ayrıca yollu kumaşlarda tayf renkleri düzeni de kullanılmış böylece çok renklilik elde edilmiştir. Günümüz üretimde de çok az görünen bir diğer renkte mordur.

Etiketler: ,

2 Ekim 2011 Pazar

Hereke Halılarında Kullanılan Malzemeler


Hereke fabrikası'nda döşemelik ve perdelik kumaşlarda kullanılan malzeme ağırlıklı olarak ipektir. Kumaşlarda hem atkı hem çözgü ipliği olarak ipek kullanılmıştır. "Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. yy. 'da ki dış ticareti ile ilgili yapılan istatistiklere göre ham ipek ve ipek kozası ihracatının toplam ihraç malları arasında %6 ile %12,5 arasında değişen miktarda yer tuttuğu anlaşılmaktadır. Üretimin ötesinde ihracatı da yapılan ipeğin Hereke Fabrikası'nda yapılacak kumaşlar için ithal ediliyor olması kalite arayışının bir göstergesi olarak dikkate alınabilir."
İpek ipliğin yanı sıra ince ipek ipliğine altın veya gümüş tel sarılarak oluşturulan bir iplik olan klaptan eski dönem Hereke dokumalarında sıkça kullanılmıştır. Günümüzde ise üretim sadece ipek iplikle yapılmaktadır. "Erken dönemlerden başlayarak Osmanlı dokumacılığında görülen, kumaşa değerli madenlerden çekilmiş iplikleri ekleyerek sultanlara yaraşır bir ürün elde etme geleneği Hereke Fabrika-i Hümayunu'nda da sürmektedir. Fabrikanın kullandığı klaptan ipliği üretmek için gerekli gümüşler Avrupa'dan getirilmiştir. Milli Saraylar' da sürdürülen çalışmalar sırasında yıprandığı için depoya kaldırılan perdeler arasında pek çok desenin klaptanlı olarak imal edilmiş olduğu görülmektedir." Ancak maliyetinin çok yüksek olmasından dolayı günümüz Hereke dokumalarında altın klaptanlı dokumalara rastlanmamaktadır.

Etiketler: , ,